Spring til indhold

Foredrag om klimaforandringer og forhistorisk DNA

Fortidens DNA og klimaforandringer er omdrejningspunkt for tre foredrag i marts med forskerne Eske Willerslev, Jørgen Peder Steffensen og Morten Fischer Mortensen.

9. marts, 23. marts og 30. marts 2023 kan du blive meget klogere på fortidens DNA, iskerner, pollen og klimaforandringer, når Rudersdal Museer indbyder til tre spændende foredrag. Læs mere og køb din billet herunder. 

Alle foredrag foregår på Kulturcenter Mariehøj, Per Kirkeby-salen, Øverødvej 246B, 2840 Holte.

Jørgen Peder Steffensen

9. marts: Iskerner og klimaforandringer

Forskning i iskerner boret op fra den grønlandske indlandsis indre har givet ny viden om fortidens klimaforandringer. Iskernerne er den direkte kilde til, hvordan klimaet var før vi begyndte at forurene og giver et uvurderligt perspektiv på nutidens klimaforandringer.

Professor Jørgen Peder Steffensen, glaciolog og professor på Niels Bohr Instituttet, gør os klogere på de små prikker i iskernerne, og om hvordan danske forskere har været med til at bore flere kilometer lange iskerner op fra indlandsisens dyb og afsløre iskernernes hemmeligheder.

Torsdag, den 9. marts 2023, kl. 19:00.

Køb billet

OBS! Sælges kun sammen med Morten Fischer Mortensens foredrag.

23. marts: Fortidens klima ligger gemt i jorden

Jorden gemmer på arkæologiske fund, som kan gøre os klogere på fortidige menneskers liv. Men søer og moser gemmer også på et helt arkiv over tidligere tiders klima og kan gøre os klogere på menneskers livsvilkår i tidligere tider. 

Morten Fischer Mortensen, seniorforsker ved Nationalmuseet, arbejder i krydsfeltet mellem naturvidenskab og kulturhistorie. Kom og hør et spændende foredrag om, hvordan pollen, plantedele og insekter kan bruges til at rekonstruere fortidens klima, fortidens landskaber og give os viden om, hvordan mennesket udnyttede de forskellige landskaber.

Torsdag, den 23. marts 2023, kl. 19:00.

Køb billet her​

OBS. Sælges kun sammen med Jørgen Peder Steffensens foredrag.

Morten Fischer Mortensen (foto: Nationalmuseet)

30. marts: Eske Willerslev og det forhistoriske DNA

Hvordan kan DNA-forskning kan gøre os klogere på klima, sygdomme og de forhistoriske mennesker?  Hør Eske Willerslev fortælle om de banebrydende resultater om menneskehedens bevægelsesmønstre og indbyrdes slægtskab, som forskning i forhistorisk DNA har tilvejebragt.

Torsdag d. 30. marts 2023 kl. 17.00.

Køb billet til foredrag med Eske Willerslev

Eske Willerslev