Sig det med billeder

Billedkunst er et andet sprog, og kan udtrykke noget, som man ikke kan med ord. Sådan siger Sisse Hoffman, der er formand for Rudersdal Billedskole, der er vært for workshoppen ’Byg en skov fuld af huse’, på Kulturcenter Mariehøj på søndag.

Rudersdal Billedskole er med i Rudersdal Kommunes netværk for kulturskoler. Her opstår til tider samarbejder om konkrete arrangementer, og det er også tilfældet med workshoppen for børn søndag d. 12. november. Her er Kultursekretariatet gået sammen med Billedskolen, der er værter for søndagens ’Familiedag’. Vi har talt med Sisse Hoffman, der er formand, billedkunstner og underviser hos Rudersdal Billedskole om, hvad børn og unge kan få ud af at arbejde med billedkunst.

Hvad er Rudersdal Billedskole?

Skolen er for børn og unge i alderen 7-18 år. Vi underviser i maleri, tegning og skulptur og mange andre felter indenfor billedkunsten, og så laver vi også udflugter til museer. Det er en bred vifte inden for billedkunst, men vi tilpasser det også efter, hvad eleverne gerne vil lave.

I er medværter på søndag, hvad er det for et arrangement?

Det er et arrangement, hvor alle kan komme og snuse lidt til, hvad vi laver på Billedskolen, og hvor vi er sammen om noget rart. Vi skal lave nogle små huse af pap, der kan pynte lidt på Kulturcenter Mariehøj. Alle er velkomne, og man kan komme som familie, eller hvis man er stor nok til at komme alene. Helt små børn kan nok ikke lave huse, men så har vi tegnepapir.

Hvorfor ville I gerne være med?

Vi kunne godt tænke os, at det, at man kan gå til billedkunst hos Billedskolen, ville blive spredt lidt ud til nogen, der ikke går til billedkunst i forvejen eller måske har tænkt på muligheden. Når man underviser på Billedskolen, mener man, at det at skabe et billede kan give noget godt, eller bringe noget frem, som man ikke bruger i sin hverdag. Det er et andet sprog, ligesom musik er et andet sprog, og det vil vi gerne udbrede.

”Meget der ikke kan siges med ord, kan siges med billeder” er nærmest jeres slogan. Hvad mener I med det?

Billedkunst kan udtrykke noget, som man ikke kan med ord. Og kunst kan forklare nogle ting, som vi ikke kan sætte ord på. Måske er det fordi, at der ikke er så mange regler, så man kan gøre alt muligt mærkeligt. Det der ikke er ord for, kan man krydse med kunsten og kombinere på nye måder, og på den måde kan man gøre nye opdagelser.

Der er jo selvfølgelig regler, fx hvis man skal tegne perspektiv. Så vi laver nogle ting, hvor man får noget med sig, som der er regler for. Det er godt at have en faglighed med, at lære konkrete ting, og bruge dem, som man gerne vil. Men der er ikke et facit, som når man skal stave. Jeg tror også, at når man laver billedkunst bruger man sanserne på andre måder, og tager erfaringer med fra sit sanselandskab. Det tror jeg, at vi har meget brug for i vores samfund, at flytte fokus lidt væk fra vores intellekt og ned til sanseerfaringerne.

Hvad er jeres værdigrundlag?

At man kan fordybe sig – mange ting laver vi også hurtigt – men vi laver også ting, der tager tid. Vores eftermiddagshold er som regel 3-4 uger om at lave det´, de er i gang med. Og det kan vi godt få dem til.

Kan I godt holde elevernes opmærksomhed så længe?

Nogle opgaver er meget hurtigt færdige, det kan faktisk nogle gange være svært at få dem til at stoppe med det, de laver, og sige, at nu skal vi altså lave noget andet. Nogle gange arbejder børnene også sammen, fx når de skal hænge deres arbejder op. Så der er både projekter, man laver selv og nogle, hvor man arbejder sammen, så man ikke altid sidder for selv.

 

Byg en skov af huse

Søndag d. 12. november 2017 kl. 11-14

Lokale: Richard Mortensen på Kulturcenter Mariehøj

Fri entré.

Læs mere om arrangementet her.​

Læs mere om Familiedage her.​

Fakta

  • Rudersdal Billedskole er en privat forening, som tilbyder undervisning i billedkunst til børn og unge i alderen 7-18 år.
  • Underviserne er alle professionelle kunstnere med en kunstnerisk uddannelse som baggrund.
  • Der undervises i en bred vifte af forskellige teknikker og udtryk indenfor billedkunsten.
  • Rudersdal Billedskole har udover sine egne undervisningstilbud samarbejde med Rudersdal Kommunes folkeskoler og fritidsordninger gennem tilbuddene i den Mobile Billedskole, og hver sommer afholder billedskolen temauger som en del af Rudersdal Kommunes sommerferieaktiviteter.

Se mere på Rudersdal Billedskoles hjemmeside:

Rudersdal Billedskole​